Blauw scherm (BSOD)

Een ‘Blauw scherm’ (BSOD: Blue Screen Of Death, Nederlands: Blauw Scherm des doods) is het scherm dat veel gebruikers waarschijnlijk vast wel eens in beeld gehad hebben, het blauwe scherm komt tevoorschijn wanneer er problemen in Windows zijn ontstaan waardoor het systeem niet meer kan functioneren. Op deze pagina geef ik meer informatie over een blauw scherm (BSOD) en hoe u ermee om zou moeten gaan.

TIP: een blauw scherm word ook wel een stopfout genoemd.

 

Het Blauwe Scherm (BSOD)

Het blauwe scherm bestaat al vanaf het begin van Windows, het scherm wordt automatisch geladen wanneer er in de kernelmodus van Windows iets mis is gegaan waardoor het besturingssysteem niet meer kan functioneren. Het blauwe scherm geeft specifieke zogenoemde foutcodes (wordt later op deze pagina meer over verteld).

AfbeeldingWindows8.1BSODCriticalProcessDIED

 

In welke situaties komt een blauw scherm in beeld?

Een blauw scherm kan in een heleboel verschillende situaties in beeld komen, hieronder staan een aantal voorbeelden.

 • Problemen met hardware
  Bij problemen kan er een blauw scherm in beeld komen, denk dan bijvoorbeeld aan het oververhit raken van componenten of wanneer de verbinding met de harde schijf verloren is.
 • Windows-bestanden corrupt
  Wanneer Windows bestanden corrupt zijn kan er ook een blauw scherm in beeld komen omdat de corrupte bestanden dan niet meer naar behoren werken en hun taak niet meer kunnen doen.
 • Windows-services die vastlopen
  Het kan voorkomen dat bepaalde systeem-vereiste services niet starten omdat een andere service waarvan die afhankelijk is niet wilt starten, hierdoor ontstaat er een kettingreactie waardoor soms een heleboel services niet meer willen starten. Hierdoor kan het systeem niet meer functioneren en komt er een blauw scherm in beeld.
 • Incompatibele software
  Wanneer software incompatibel is met uw huidige Windows versie kan het gebeuren dat het programma iets vraagt in de kernelmodus van Windows wat niet (meer) mogelijk is en kan er een blauw scherm in beeld komen.

Wat moet je doen wanneer er bij uw computer een blauw scherm in beeld komt?

Niet in paniek raken, gewoon rustig nadenken en goed lezen wat er allemaal in beeld staat. Let daarbij op om de gegeven foutcode te noteren, deze kan namelijk waardevolle informatie geven over de informatie van de crash. Maak ook een notitie van wat u precies aan het doen was (meestal bent u dit naar een aantal minuten weer vergeten), misschien heeft het namelijk net met dat ene programma te maken of met een bepaalde handeling. Daarna kunt u de computer opnieuw opstarten (wanneer Windows dit niet automatisch doet).

Meestal start een computer na een blauw scherm gewoon weer op alsof er niets gebeurt is, wanneer dit niet het geval zal Windows een zogenoemd ‘automatisch herstel’ starten waarin Windows de problemen gaat diagnosticeren en (waar mogelijk) oplossen. Wanneer dit niet mogelijk is kunt via een installatie-disk de installatie herstel.

 

De tool BlueScreenView gebruiken voor het achterhalen van de problemen

Via de tool BlueScreenView wordt het (standaard) aangemaakt dump-bestand gebruikt voor het achterhalen van de problemen. De tool kunt u hier downloaden.

AfbeeldingWindows10BlueScreenViewZONDERDUMPBESTANDEN

TIP: Het aanmaken van een dump-bestand bij een crash is standaard ingeschakeld, via Configuratiescherm, Systeem, Geavanceerde systeeminstellingen, onderdeel Geavanceerd, de onderste knop Instellingen is het mogelijk dit uit te schakelen. Het is hier tevens ook mogelijk het automatisch herstarten tijdens een crash uit te schakelen.

AfbeeldingWindows10-1607Opstart-EnHerstelInstellingen

 

Het voorkomen van een blauw scherm

Het liefst wilt u natuurlijk helemaal geen blauw scherm, dit is logisch. Hieronder staan een aantal dingen waarmee u de kans op een blauw scherm kunt verkleinen.

 • Incompatibele software
  Installeer alleen software dat compatibele is met uw Windows-versie, dit geld met name voor drivers. Simpele programma’s kunnen meestal geen kwaad maar drivers kunnen grote problemen veroorzaken.
 • Houd uw computer virusvrij
  Ongewenste software zoals malware kunnen problemen veroorzaken doordat malware toegang probeert te krijgen tot de kernelmodus van Windows, hier gaat het dan meestal mis en dan crasht Windows met een blauw scherm tot gevolg.
 • ZorgĀ  ervoor dat uw computer niet oververhit raakt
  Bij oververhitting kunnen hardware componenten falen met een blauw scherm tot gevolg. Zorg ervoor dat de computer altijd voldoende kan koelen en maak de ventilatoren van de computer periodiek om de zoveel tijd goed schoon.

Als laatste, zorg er ook voor dat u regelmatig een systeem kopie maakt zodat als u dan toch incompatibele software installeert met problemen tot gevolg dat u terug kunt naar een stabiele versie van het systeem.

 

 

Blauw scherm in Windows 10 Anniversary update aangepast

Microsoft heeft met de Anniversary update voor Windows 10 ook wijzigingen aangebracht aan het blauwe scherm, wanneer het blauwe scherm nu in beeld komt is er ook een QR-code in beeld, deze kunt u scannen en zo kunt u meer informatie achterhalen over de crash.

 

 

Microsoft heeft het BSOD in de testversies van Windows 10 groen gemaakt