Computer met UEFI

UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) is een door Intel en later Microsoft ontwikkelde technologie die de functies van het nogal oude BIOS (het BIOS bevat de firmware van het moederbord en stuurt hardwareonderdelen aan, het BIOS zorgt ook voor goede communicatie tussen besturingssysteem en hardware) volledig moet gaan vervangen.

Wanneer UEFI in een computer is ingeschakeld wordt ook wel van een op UEFI gebaseerde BIOS gesproken, dit is eigenlijk niet correct omdat de BIOS en UEFI niets met elkaar te maken hebben. Het zijn hardwarematig en softwarematig twee totaal verschillende systemen, het enige dat ze gemeen hebben is dat ze beiden voor de correcte werking van de computer (namelijk het afhandelen van input en output van het besturingssysteem en de verschillende hardwareonderdelen zoals de processor, geheugen en videokaart) zorgen.

 

Voordelen van het vervangen van het BIOS door UEFI

Aangezien het UEFI niet de ~1MB data beperking heeft zoals het geval is met het BIOS kan er veel meer data kwijt in het UEFI, daarom hebben moderne moederborden en laptops een UEFI interface met muis interactie en andere functionaliteiten die je nooit zult vinden in een BIOS.

 • Geen primaire partitie grootte limiet
  De primaire partitie van een MBR-geformatteerde schijf kan maximaal 2.2TB (2000GB) zijn. Hoewel dit heel veel lijkt is dit tegenwoordig eigenlijk niets meer.
 • Veiligheid
  UEFI op zich zelf is veel veiliger, sommige moederborden hebben zelfs ondersteuning voor het downloaden van firmware updates vanuit het UEFI interface. Het gebruik van GPT partitietabel maakt het systeem ook een stuk veiliger. Ook hebben vrijwel alle UEFI systemen tegenwoordig een TPM, een TPM is een microchip op het moederbord voor het opslaan van versleutel wachtwoorden en het beschermen van bestanden, Microsoft Bitlocker maakt hier bijvoorbeeld ook gebruik van.

 

Nadelen van het vervangen van het BIOS door UEFI

Naast de vele redenen waarom het verstandig is om UEFI te gaan gebruiken zijn er ook een aantal nadelen.

 • Linux zal niet op een UEFI systeem werken
  UEFI is door Intel en Microsoft ontwikkelt. Het draaien van Linux is dan ook vrij complex en soms zelfs onmogelijk. Met de ‘Secure Boot’ optie uitschakelt is het met aangepaste drivers wel mogelijk het werkende te krijgen maar volledige ondersteuning en officiĆ«le ondersteuning door fabrikanten zal er voorlopig niet zijn voor Linux.
 • UEFI kan mogelijk niet worden uitgeschakeld
  Bij sommige (meestal low-budget) systemen is het uitschakelen van het UEFI vrijwel onmogelijk gemaakt. Dit natuurlijk om men te forceren Microsoft Windows te gebruiken. Als u van plan bent een ander OS op een systeem te gaan draaien is dit iets om op te letten.
 • Uitschakelen na installeren Windows niet mogelijk
  Aangezien UEFI een totaal andere firmware-modus is en Windows zich daar volledig op afstempt tijdens installatie is het uitschakelen van UEFI na het installeren van Windows niet mogelijk. Overigens ook niet omdat BIOS de partitiestijl GPT niet ondersteund.