Computer met UEFI

UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) is een door Intel en (later) Microsoft ontwikkelde technologie die de functies van het (nogal oude) BIOS (het BIOS bevat de firmware van het moederbord en stuurt hardwareonderdelen aan, het BIOS zorgt ook voor goede communicatie tussen besturingssysteem en hardware) volledig moet gaan vervangen.

Wanneer UEFI in een computer is ingeschakeld wordt ook wel van een op UEFI gebasseerde BIOS gesproken, dit is eigenlijk niet correct omdat de BIOS en UEFI niets met elkaar te maken hebben. Het zijn hardwarematig en softwarematig twee totaal verschillende systemen, het enige dat ze gemeen hebben is dat ze beiden voor de correcte werking van de computer (namelijk het afhandelen van input en output van het besturingssysteem en de verschillende hardwareonderdelen zoals de processor, geheugen en videokaart) zorgen.

 

Voordelen van het vervangen van het BIOS door UEFI

Er zijn behoorlijk wat redenen waarom steeds meer computers gebruik maken van UEFI (in plaats van het BIOS), één van de redenen is omdat het een stuk veiliger is. Een andere reden is de beperkte opslag capaciteit, het BIOS kan technisch maximum 1Mb aan data bevatten, voor veel fabrikanten is het lastig verschillende firmware en overige data in zo’n kleine grootte te maken.

 

Beperkte partities

In een BIOS gebaseerde computer wordt er het MBR (Master Boot Record) gebruikt, deze heeft een aantal grote beperkingen. Zo is de maximale grootte van een primaire partitie slechts 2,2 Terabyte (2200GB), dit lijkt veel maar tegenwoordig zijn er veel harde schijven (en ssd’s) die deze grootte ruimschoots overschrijden.

 

Veiligheid

Een UEFI-gebasseerde computer is een stuk veiliger (bij GPT gebruik) omdat GPT de partitie-tabel op twee locaties op de schijf opslaat, namelijk op de eerste en laatste sectoren van de harde schijf. Op deze manier is een GPT geformatteerde schijf veel minder kwetsbaar tegen fouten in de partitie-tabel.

Veel laptops hebben tegenwoordig standaard UEFI, een onderdeel van beveiliging is de Trusted Platform Module (TPM). Dit is een microchip tegen het kopiëren van bestanden. Deze functie is in veel laptops tegenwoordig zowel hardwarematig als softwarematig ondersteund. Bij de aanbevolen systeem specificaties van Windows 10 staat de TPM als een onderdeel.

 

 

Nadelen van het vervangen van het BIOS door UEFI

Naast de vele redenen waarom het verstandig is om UEFI te gaan gebruiken zijn er ook een aantal nadelen.

 

Linux zal niet op een UEFI-computer werken

UEFI is door Intel en Microsoft ontwikkelt, dit werkt alleen op een Apple of Windows computer. Er zijn gevallen waarin men wel geslaagd is Linux werkende te krijgen, dit lukt soms namelijk door de Safe boot optie van UEFI uit te schakelen.

Bij sommige computers is het zelfs niet mogelijk om UEFI uit te schakelen. Let hier dus op wanneer u een ‘pre-installed’ computer koopt.

 

 

Het is niet mogelijk UEFI uit te schakelen nadat u Windows geïnstalleerd hebt. Wanneer u dit wel doet zal Windows helemaal niet meer opstarten en zult u een herinstallatie moeten uitvoeren (tenzij u UEFI weer ingeschakeld). Maak deze keuze dus voordat u met de installatie begint.

 

Soms kan UEFI niet worden uitgeschakeld

Bij sommige computers met UEFI is het niet mogelijk UEFI uit te schakelen, in dit geval bent u dus verplicht Windows te gebruiken.

 

Problemen die kunnen ontstaan

Sommige gebruikers hebben problemen tijdens het opstarten van een computer met UEFI ingeschakeld. Er komt dan een foutmelding zoals “Secure Boot Violation” in beeld. Dit ontstaan doordat er wijziging zijn gemaakt die het systeem niet kan verifieren. Dit is op te lossen door de optie ‘secure boot’ in de BIOS instellingen uit te schakelen.

AfbeeldingUEFISecureBootViolation

 

Conclusie

Voor de ene computergebruiker zal het helemaal niet wenselijk zijn om UEFI te (gaan) gebruiken. Maar voor de ‘gemiddelde’ gebruiker kan het zeker geen kwaad om UEFI te (gaan) gebruiken, tijdens het werken is er helemaal geen verschil qua snelheid (uitgezonderd het opstarten).