De Windows.old map

Op deze pagina leg ik uit waar de Windows.old map voor dient, wanneer de windows.old map aangemaakt wordt en hoe u de windows.old (handmatig) kunt verwijderen.

 

Wanneer wordt de windows.old map aangemaakt, en waarom?

De Windows.old map wordt aangemaakt als u uw Windows versie of kernel versie upgrade of wanneer u een herinstallatie uitvoert vanuit Windows (de windows.old map wordt niet aangemaakt wanneer u een nieuwe installatie uitvoert via de installatie disk). U kunt de Windows.old map zien als een back-up map waarin de vorige Windows versie in wordt opgeslagen. Stel dat er problemen ontstaan tijdens of na de upgrade van Windows, dan kunt u door gebruik te maken van de Windows.old map terug naar u vorige Windows versie.

Upgrade naar nieuwere Windows 10 insider preview versie

Als u gebruik maakt van de Windows 10 insider preview builds en er is een nieuwe versie beschikbaar, wordt er ook een windows.old map aangemaakt.

Hoe groot is de Windows.old map

De grootte van de windows.old map verschilt per computer omdat de ene computergebruiker meer en grotere programma’s om zijn computer heeft staan dan de andere computergebruiker. Dus de grootte is moeilijk te zeggen maar is al gauw enkele gigabytes.

 

Hoe kan ik de Windows.old map (handmatig) verwijderen?

Wanneer u geupgrade heeft naar een nieuwere Windows versie of wanneer u een herinstallatie van Windows heeft uitgevoerd vanuit Windows, ziet u op de Windows-partitie de map Windows.old staan. Deze map is behoorlijk groot. Als u tevreden bent met de nieuwe versie van Windows en zich er geen problemen voordoen kan de map Windows.old net zo goed verwijdert worden. Dit kan niet handmatig omdat wanneer u dit simpelweg doet via de Verwijder optie in het contextmenu, Windows hier niet van op de hoogte gebracht word, wat vervolgens tot problemen kan leiden. Daarom moet u de map altijd alleen verwijderen via de Windows tool Windows Schijfopruiming. Voer via Uitvoeren: cleanmgr in of zoek Schijfopruiming op via Windows zoeken. Vervolgens selecteer u de Windows partitie (meestal C:)

AfbeeldingWindows10WindowsSchijfopruiming01

Wanneer u het venster zoals hierboven ziet, klikt u linksonder op de knop Systeembestanden opschonen. Daarna selecteert u opnieuw de systeempartitie en schakelt u alle vinkjes in en klikt u op OK. Tijdens het verwijderen is het mogelijk dat u een waarschuwing krijgt dat wanneer u de Windows.old verwijdert u dan niet meer de mogelijkheid hebt om terug te keren naar u vorige Windows versie of build. Klik bij dit bericht dan op Ja.

TIP: u hoeft de Windows.old map niet per se handmatig te verwijderen. Na enige tijd word de Windows.old map ook automatisch door Windows verwijderd (standaard na 10 dagen).

 

Na het uitvoeren van Windows Schijfopruiming staat de map Windows.old er nog steeds

Het is mogelijk dat nadat u Windows Schijfopruiming uitgevoerd hebt, de map Windows.old nog steeds aanwezig is op de Windows partitie. Zeer waarschijnlijk komt dit omdat er nog bestanden gekoppeld zijn via de nieuwe Windows versie. Verwijder de Windows.old map NIET handmatig. Wanneer u dat doet kan u Windows crashen. Meestal door u computer opnieuw op te starten wordt de map wel weer verwijdert. Is dit niet het geval, laat de map rustig staan. De map is al een stuk kleiner geworden maar enkele bestandjes staan er nog in.

Maar ga de map NIET handmatig verwijderen (spreek uit ervaring!)