De Windows.old map

Informatie over de ‘Windows.old’ map, wanneer de map gemaakt wordt en waarom en hoe u de map kunt verwijderen.

 

De belangrijkste functie van de ‘Windows.old’ map

De ‘Windows.old’ map wordt aangemaakt door Windows wanneer u de versie van Windows upgrade; dit kan zijn, het upgraden van Windows 8.1 naar Windows 10 of naar een nieuwe versie van Windows 10 (onderdelen update). In deze map wordt de vorige versie van Windows tijdelijk in opgeslagen tijdens het upgraden, mocht er iets mis gaan tijdens het installeren dan kan Windows direct terugkeren naar de vorige versie. Ook is het teruggaan naar een vorige versie mogelijk in Windows 10. De map kan erg in grootte verschillen maar is al gauw 20 gigabyte groot.

‘Windows.old’ map verwijderen

Na het upgraden van de versie van Windows zal Windows de map automatisch na 10 dagen verwijderen. Omdat de map behoorlijk veel ruimte in beslag neemt is het direct handmatig verwijderen soms noodzakelijk. Het is niet mogelijk om de map via het Windows Verkenner context-menu te verwijderen, u moet gebruik maken van de Schijfopruiming tool.

Voer de toetsencombinatie Windows-toets + R uit, in het venster uitvoeren voert u het commando cleanmgr in. Nu Schijfopruiming geopend is, selecteer u de C-partitie en klikt u op OK. Klik nu op Systeembestanden opschonen links onderin, wanneer het zoeken opnieuw klaar is kunt u alle vinkjes selecteren en op OK klikken.

AfbeeldingWindows10WindowsSchijfopruiming01

 

LET OP! Het is mogelijk dat zelfs na het uitvoeren van Schijfopruiming, de ‘Windows.old’ map nog steeds aanwezig is. Mogelijk zijn bepaalde bestanden nog steeds gekoppeld. Het is niet geadviseerd om de map handmatig te verwijderen.