Windows 10 upgrade loopt vast

Op deze pagina leg ik uit wat u moet doen wanneer de upgrade naar Windows 10 vast loopt.

 

TIP: kijk bij deze pagina voor meer informatie over het installeren van de Windows 10 Creators Update

 

De Windows 10 upgrade loopt vast

De meeste gebruikers weten niet wat ze moeten doen wanneer Windows tijdens het upgraden vast loopt. Wanneer de upgrade ECHT vast is gelopen, en langer dan één uur HELEMAAL NIETS meer doet (controleer ook op schijf activiteit) kunt u niets anders doen dan de computer uitschakelen. De meeste gebruikers zullen de stekker uit het stopcontact stoppen, dit is niet de correcte manier. Hou de startknop van de computer een aantal seconden ingedrukt totdat het scherm zwart wordt. Sommige computers gaan piepen wanneer u de startknop ingedrukt houdt, dit is alleen ter informatie; schrik hier niet van en houdt de startknop ingedrukt.

Wat Windows nu gaat doen is zeer lastig te voorspellen; volgens Microsoft wordt de vorige versie van Windows herstel (Windows 7 of Windows 8.1). Hieronder staan de drie meest voorkomende situaties.

 

Situatie 1: de upgrade gaat gewoon weer verder

Soms (maar niet vaak) gaat de upgrade verder (alsof er niets gebeurt is). In dat geval is er niets aan de hand, wanneer de upgrade dan weer vastloopt kunt u Windows herstellen door gebruik te maken van de veilige modus (kunt u activeren door F8 ingedrukt te houden). Het is ook verstandig om te controleren of de computer compatibel is met Windows 10 (kunt u meestal bij de fabrikant achterhalen).

 

Situatie 2: Windows start helemaal niet meer op

Met ‘niet meer opstarten’ bedoel ik dat de upgrade niet verder gaat en dat de vorige Windows versie niet geladen wordt. Dit probleem wordt meestal veroorzaakt omdat u genoodzaakt was de computer af te sluiten tijdens het vervangen van bestanden, dat betekent dat er nu als het ware een niet-voltooide Windows 10 installatie geïnstalleerd is. Gelukkig is dit probleem te repareren via de automatisch herstel functie van de herstel partitie, voordat de upgrade gestart is heeft Windows een windows.old map aangemaakt, hier staat uw complete vorige Windows installatie nog in. Het automatisch herstel zet deze map terug.

Situatie 3: uw oude versie van Windows wordt herstelt

Meestal wordt de upgrade simpelweg ongedaan gemaakt, u krijgt dan een cirkel met de tekst Uw vorige versie van Windows herstellen in beeld, dit proces kan al gauw 45 minuten in beslag nemen. Na dit proces bent u gewoon weer in uw vorige Windows versie, alsof er niets gebeurt is. Wanneer dit bij u het geval hoeft u niets te doen, na dit herstel kunt u de upgrade nog een keer proberen, ik zou wel eerst controleren waardoor de upgrade de eerste keer vastliep.

 

Oude Windows herstellen

Hieronder leg ik uit hoe u uw Windows kunt herstellen, voor Windows 8.1 en Windows staan gescheiden omdat de herstel methode verschillend is.

Windows 8.1 installatie

Wanneer de upgrade naar Windows 10 mislukt is, is het soms noodzakelijk deze te herstellen. Als eerste is het verstandig Windows op te starten in de veilige modus, in Windows 8.1 is het niet meer mogelijk Veilige modus met F8 op te starten, dit kan wel maar dan moet u Shift + F8 indrukken voordat Windows 8.1 wordt opgestart. Wanneer de veilige modus geladen is kunt u hier controleren welke onderdelen problemen veroorzaken.

Windows 7 installatie

Wanneer de upgrade naar Windows 10 mislukt is waardoor Windows 7 niet meer werkt is het noodzakelijk deze te herstellen, als eerste moet u Windows proberen op te starten in de Veilige modus. De Veilige Modus start u op door de F8 in te drukken vlak voordat Windows 7 gaat (proberen) op te starten, selecteer hier vervolgens Veilige modus.

LET OP! in deze modes kunt u de muis niet gebruiken, u moet de pijltjes toetsen en Enter gebruiken om de gewenste optie te selecteren.

AfbeeldingWindows7GevanceerdeOpstartOptie01

Wanneer de Veilige modus niet werkt, doet u precies hetzelfde maar dan selecteer u de optie Uw computer herstellen (is meestal al voorgeselecteerd).

 

F8 werkt niet!

Wanneer u het herstel menu zoals hierboven niet zichtbaar krijgt is Windows 7 waarschijnlijker ernstiger beschadigt. Gebruik dan de Windows 7 installatie of herstel medium voor het herstellen van Windows 7.

TIP: Deze problemen kunnen mogelijk veroorzaakt worden doordat de bootsector beschadigt is, dit probleem wordt ook opgelost via de herstelmode.

 

Manier om toch te kunnen upgraden

Wanneer de upgrade van Windows 10 om van voor reden dan ook niet lukt via de reguliere methode (via Instellingen) kunt u gebruik maken van deze tool van Microsoft. Met de tool is de upgrade meestal wordt succesvol uit te voeren.

Nog vragen/problemen?

Nog steeds problemen, geen probleem! Via het contact formulier onderaan deze pagina kunt u een vraag stellen, dan hoop ik de problemen samen met u zo snel mogelijk op te lossen.

 

 

32 gedachten over “Windows 10 upgrade loopt vast

 1. Ben ten einde raad, na een update van windows 10 staat het beeldscherm zwart met links boven een knipperende cursor. Deze veranderd even later in;
  Intel undi, pxe-2.1 (built 003)
  Copyright (C) 1997-2000 Intel Corporation
  This product is covered by one or more of the following patents:
  US5,307,459, US5,434,872, US5,732,094, US6,570,884, US6,115,776 and US6,327,625
  Realtek PCIe GBE Family Controller Series v2.30 (08/31/09)
  Client Mac addr: 6C 62 6D 7D C2 DF GUID: 80F4893FE-7266-1610-95ES-ADE4486450FA DHCP..\

  • PXE is netwerk boot, het lijkt erop dat de computer vanaf het netwerk probeert op te starten. Dit doordat de bootorder is veranderd, meer waarschijnlijk is dat het niet lukt om vanaf de schijf op te starten, dit mogelijk door een corrupte boot loader.

   Het beste van u kunt doen is een opstartbare Windows 10 installatie-disk aanmaken, en vanaf daar herstel starten.

 2. Mijn computer loopt op windows 10, versie 1607. Sedert enige dagen probeert de computer vruchteloos up te daten naar de herfstupdate (1709). De installatie mislukt keer op keer, waardoor mijn internetverbruik na een halve maand bijna volledig op is. Ook manueel upgraden via de tool van Microsoft werkt niet. Ik krijg een foutcode 0xC1900101 – 0x20017. De installatie is mislukt in de fase SAFE-OS met een fout tijdens de BOOT-bewerking. Om gek van te komen!

 3. ik heb een Acer. Windows wil steeds w10 installeren maar dit loopt steeds vast. Zwart scherm enz.
  Ik heb erop het moment behoorlijk genoeg van. Via taakbeheer stop ik de update.
  en met de Windows knop en R zet ik update op uitschakelen. Echter elke keer staat dit weer op handmatig. Ik begin de update als een virus te beschouwen en ben van plan stappen te ondernemen tegen Windows. Wat is een goede oplossing

 4. Hallo,

  Ik zit met het volgende. De computer start op, maar geeft het volgende:

  “De installatie is niet voltooid. Start de installatie opnieuw als Windows op dezecomputer wilt installeren.” (Sic)

  Als ik opnieuw opstart kom ik bij hetzelfde scherm uit.

  Hoop dat er een uitweg is uit deze loop!

  Groet,

  GIjs

 5. Mijn computer blijft windows 10 update uitvoeren maar vervolgens krijg ik de melding dat de computer de vorige versie van windows aan het herstellen is. Wordt er helemaal gek van het is iedere dag wel 2 of 3 keer dat hij het probeert.

  • Dag Gea,
   Ik heb hetzelfde probleem. Steeds maar terug naar de vorige versie.
   Ondertussen voor diverse mensen al een upgrade uitgevoerd en dat gaat elke keer weer vlekkeloos.

   Bij gaat het in de laatste stap van de upgrade (bij 27%) steeds terug naar de vorige versie.

   Het meest frustrerend is dat je nergens een oplossing vindt. Alleen probeer eens dit, probeer eens dat. Nou, ik kan je verzekeren als die exercities heb ik al doorlopen.
   En nu…..
   Vanaf 0 opnieuw? Heeft eigenlijk niet mijn voorkeur. Ik heb overigens wel een backup van al mijn relevante data en ja, software is opnieuw te installeren. Maar dan weet ik nog altijd niet wat er aan de hand is geweest.

   Dus ik blijf nog maar verder puzzelen.

   Succes Gea,

   Gerard Roelands
   groelands@live.nl
   of
   gerard@roelands.eu

   • Goedenavond Gerard,

    Heb jij ondertussen al een oplossing gevonden? Ik heb hetzelfde probleem. De update loopt, is succesvol en de pc start opnieuw op. Dan het “beroemde” scherm pc wordt bijgewerkt en plots “uw vorige versie wordt hersteld”. Nergens kan ik vinden wat het probleem veroorzaakt.

 6. Ik heb mn laptop net 2 dagen en zet hem/haar aan en zie dat het nog 2 uur duurt vooraleer de update klaar is, dus ik stop de laptop midden in de update.
  Na wederopstart blijft laptop eeuwig opstarten en niemand die me totnu toe kan helpen .
  Ik heb nu dus al een jaar een gloednieuwe laptop die ik 1 dag heb kunnen gebruiken.
  Alle forums gecheckt, PC-reparatieshops, technerds etc.
  Iemand ?.

  • Door het onderbreken van de update is de installatie zowiezo mislukt. Controleer vóór het stoppen van de installatie of er nog ‘computer activiteit’ is, controleer bijvoorbeeld of (wanneer aanwezig) het schijf indicatie lampje knippert/brand, wanneer die het geval is, is de computer nog bezig.

 7. Hallo,

  Ik heb vorige week de update van Windows 10 laten lopen, maar die bleef uren hangen op 88 %, net zoals bij de vorige update. Dus pc met de knop moeten uitschakelen. Daarna probeerde de pc de vorige versie terug te zetten (wat in het verleden bij vorige updates lukte), maar deze keer bleef de pc ook hier ergens uren hangen en moest ik opnieuw de pc met de knop uitschakelen. Ik kan hem niet terugzetten via Instellingen naar de vorige versie omdat deze optie thans niet mogelijk blijkt (pc geeft dit aan). Ik kan emails ontvangen, kan op FB en op Google Maps, maar als ik wil surfen hetzij met Chrome of met Internet Explorer, bekom ik wel de lijst van de gevonden hits, maar kan ik geen enkele website openen. Ik vermoed dat er iets gebeurd is met mijn firewall ( Comodo) want het venster van Comodo is verdwenen op mijn scherm en de pc geeft aan dat hij Comodo niet kan starten. Ik heb geprobeerd om deze verwijderen, maar dat lukt niet. Uitschakelen en Windows Firewall inschakelen geeft ook geen oplossing….

 8. hallo

  ik heb al meerdere keren proberen windows 10 te installeren en alle update’s worden gedaan, maar als hij dan op blauw scherm om de update’s te installeren start hij mooi op bij 30 procent maar eenmaal dat hij op de 75 procent komt, heeft hij een zwart scherm aan en wacht ik een beetje, dus start ikzelf mijn pc opnieuw op, maar start hij 3 maal na elkaar op en zegt hij dan “uw vorige windows herstellen”.
  heb wel een nieuwe ssd harde schijf gekocht en mss heeft het met dit de maken, ik weet het niet, maar op mijn oude schijf staat wel windows 10 geinstalleerd en zit deze veilig opgeborgen en deze uit de pc gehaald
  mss als ik een back up maak van mijn oude schijf en deze installeer zou dit dat dan lukken??? ook heb ik driver booster geinstalleerd en zijn mijn drivers up to date
  er zitten wel nog 2 harde schijven in mijn pc, deze heb ik al eens ontkoppeld en heb ik hetzelfde probleem
  zelfs mijn antivirus op onactief gezet en nog steeds hetzelfde probleem
  mijn pc is een acer aspire m1935
  https://uk.hardware.info/product/163517/acer-aspire-m1935/specifications

  mvg stijn lippens

  • Controleer of er bekende bekende problemen zijn met de Acer. Controleer ook of Acer over dit specifieke probleem een opmerking (en oplossing) beschikbaar heeft, denk bijvoorbeeld aan hardwaredriver updates. Schakel zoiezo voordat u de upgrade start virusscanners van een derde partij uit.

Een reactie plaatsen