Windows 10 upgrade loopt vast

Op deze pagina leg ik uit wat u moet doen wanneer de upgrade naar Windows 10 vast loopt.

TIP: kijk op deze pagina voor meer informatie over het installeren van de laatste Windows 10 onderdelen-update.

 

De Windows 10 upgrade loopt vast

De meeste gebruikers weten niet wat ze moeten doen wanneer Windows tijdens het upgraden vast loopt. Wanneer de upgrade ECHT vast is gelopen, en langer dan één uur HELEMAAL NIETS meer doet (controleer ook op schijf activiteit) kunt u niets anders doen dan de computer uitschakelen. De meeste gebruikers zullen de stekker uit het stopcontact stoppen, dit is niet de correcte manier. Hou de startknop van de computer een aantal seconden ingedrukt totdat het scherm zwart wordt. Sommige computers gaan piepen wanneer u de startknop ingedrukt houdt, dit is alleen ter informatie; schrik hier niet van en houdt de startknop ingedrukt.

Wat Windows nu gaat doen is zeer lastig te voorspellen; volgens Microsoft wordt de vorige versie van Windows herstel (Windows 7 of Windows 8.1). Hieronder staan de drie meest voorkomende situaties.

 

Situatie 1: de upgrade gaat gewoon weer verder

Soms (maar niet vaak) gaat de upgrade verder (alsof er niets gebeurt is). In dat geval is er niets aan de hand, wanneer de upgrade dan weer vastloopt kunt u Windows herstellen door gebruik te maken van de veilige modus (kunt u activeren door F8 ingedrukt te houden). Het is ook verstandig om te controleren of de computer compatibel is met Windows 10 (kunt u meestal bij de fabrikant achterhalen).

 

Situatie 2: Windows start helemaal niet meer op

Met ‘niet meer opstarten’ bedoel ik dat de upgrade niet verder gaat en dat de vorige Windows versie niet geladen wordt. Dit probleem wordt meestal veroorzaakt omdat u genoodzaakt was de computer af te sluiten tijdens het vervangen van bestanden, dat betekent dat er nu als het ware een niet-voltooide Windows 10 installatie geïnstalleerd is. Gelukkig is dit probleem te repareren via de automatisch herstel functie van de herstel partitie, voordat de upgrade gestart is heeft Windows een windows.old map aangemaakt, hier staat uw complete vorige Windows installatie nog in. Het automatisch herstel zet deze map terug.

Situatie 3: uw oude versie van Windows wordt herstelt

Meestal wordt de upgrade simpelweg ongedaan gemaakt, u krijgt dan een cirkel met de tekst Uw vorige versie van Windows herstellen in beeld, dit proces kan al gauw 45 minuten in beslag nemen. Na dit proces bent u gewoon weer in uw vorige Windows versie, alsof er niets gebeurt is. Wanneer dit bij u het geval hoeft u niets te doen, na dit herstel kunt u de upgrade nog een keer proberen, ik zou wel eerst controleren waardoor de upgrade de eerste keer vastliep.

 

Oude Windows herstellen

Hieronder leg ik uit hoe u uw Windows kunt herstellen, voor Windows 8.1 en Windows staan gescheiden omdat de herstel methode verschillend is.

Windows 8.1 installatie

Wanneer de upgrade naar Windows 10 mislukt is, is het soms noodzakelijk deze te herstellen. Als eerste is het verstandig Windows op te starten in de veilige modus, in Windows 8.1 is het niet meer mogelijk Veilige modus met F8 op te starten, dit kan wel maar dan moet u Shift + F8 indrukken voordat Windows 8.1 wordt opgestart. Wanneer de veilige modus geladen is kunt u hier controleren welke onderdelen problemen veroorzaken.

Windows 7 installatie

Wanneer de upgrade naar Windows 10 mislukt is waardoor Windows 7 niet meer werkt is het noodzakelijk deze te herstellen, als eerste moet u Windows proberen op te starten in de Veilige modus. De Veilige Modus start u op door de F8 in te drukken vlak voordat Windows 7 gaat (proberen) op te starten, selecteer hier vervolgens Veilige modus.

LET OP! in deze modes kunt u de muis niet gebruiken, u moet de pijltjes toetsen en Enter gebruiken om de gewenste optie te selecteren.

AfbeeldingWindows7GevanceerdeOpstartOptie01

Wanneer de Veilige modus niet werkt, doet u precies hetzelfde maar dan selecteer u de optie Uw computer herstellen (is meestal al voorgeselecteerd).

 

F8 werkt niet!

Wanneer u het herstel menu zoals hierboven niet zichtbaar krijgt is Windows 7 waarschijnlijker ernstiger beschadigt. Gebruik dan de Windows 7 installatie of herstel medium voor het herstellen van Windows 7.

TIP: Deze problemen kunnen mogelijk veroorzaakt worden doordat de bootsector beschadigt is, dit probleem wordt ook opgelost via de herstelmode.

 

Manier om toch te kunnen upgraden

Wanneer de upgrade van Windows 10 om van voor reden dan ook niet lukt via de reguliere methode (via Instellingen) kunt u gebruik maken van deze tool van Microsoft. Met de tool is de upgrade meestal wordt succesvol uit te voeren.

 

 

Categorieën Windows

35 gedachten over “Windows 10 upgrade loopt vast

  1. mijn NIEUWE pc is (21 of 22 mei jl) gecrasht bij het updaten en ik kan helemaal niets meer…. zwart scherm, wel muis-pijltje maar geen opstart of ‘wat dan ook’….
    2 maanden geleden gekocht, sinds 2 weken in gebruik en mijn 1e windows 10 ervaring.
    De leverancier (zou garantie moeten zijn…) geeft aan dat er kosten aan gebonden zijn, terwijl ik hier geen enkele schuld aan heb (slecht adres??)
    De zinvolle tips die gegeven worden op de site zijn NIET te achterhalen als je pc ‘op zwart’ staat….. wat DAN te doen??

    vr. groet, yvon

Een reactie plaatsen