Windows 10 upgrade loopt vast

Op deze pagina leg ik uit wat u moet doen wanneer de upgrade naar Windows 10 vast loopt.

 

TIP: kijk bij deze pagina voor meer informatie over het installeren van de Windows 10 Creators Update

 

De Windows 10 upgrade loopt vast

De meeste gebruikers weten niet wat ze moeten doen wanneer Windows tijdens het upgraden vast loopt. Wanneer de upgrade ECHT vast is gelopen, en langer dan één uur HELEMAAL NIETS meer doet (controleer ook op schijf activiteit) kunt u niets anders doen dan de computer uitschakelen. De meeste gebruikers zullen de stekker uit het stopcontact stoppen, dit is niet de correcte manier. Hou de startknop van de computer een aantal seconden ingedrukt totdat het scherm zwart wordt. Sommige computers gaan piepen wanneer u de startknop ingedrukt houdt, dit is alleen ter informatie; schrik hier niet van en houdt de startknop ingedrukt.

Wat Windows nu gaat doen is zeer lastig te voorspellen; volgens Microsoft wordt de vorige versie van Windows herstel (Windows 7 of Windows 8.1). Hieronder staan de drie meest voorkomende situaties.

 

Situatie 1: de upgrade gaat gewoon weer verder

Soms (maar niet vaak) gaat de upgrade verder (alsof er niets gebeurt is). In dat geval is er niets aan de hand, wanneer de upgrade dan weer vastloopt kunt u Windows herstellen door gebruik te maken van de veilige modus (kunt u activeren door F8 ingedrukt te houden). Het is ook verstandig om te controleren of de computer compatibel is met Windows 10 (kunt u meestal bij de fabrikant achterhalen).

 

Situatie 2: Windows start helemaal niet meer op

Met ‘niet meer opstarten’ bedoel ik dat de upgrade niet verder gaat en dat de vorige Windows versie niet geladen wordt. Dit probleem wordt meestal veroorzaakt omdat u genoodzaakt was de computer af te sluiten tijdens het vervangen van bestanden, dat betekent dat er nu als het ware een niet-voltooide Windows 10 installatie geïnstalleerd is. Gelukkig is dit probleem te repareren via de automatisch herstel functie van de herstel partitie, voordat de upgrade gestart is heeft Windows een windows.old map aangemaakt, hier staat uw complete vorige Windows installatie nog in. Het automatisch herstel zet deze map terug.

Situatie 3: uw oude versie van Windows wordt herstelt

Meestal wordt de upgrade simpelweg ongedaan gemaakt, u krijgt dan een cirkel met de tekst Uw vorige versie van Windows herstellen in beeld, dit proces kan al gauw 45 minuten in beslag nemen. Na dit proces bent u gewoon weer in uw vorige Windows versie, alsof er niets gebeurt is. Wanneer dit bij u het geval hoeft u niets te doen, na dit herstel kunt u de upgrade nog een keer proberen, ik zou wel eerst controleren waardoor de upgrade de eerste keer vastliep.

 

Oude Windows herstellen

Hieronder leg ik uit hoe u uw Windows kunt herstellen, voor Windows 8.1 en Windows staan gescheiden omdat de herstel methode verschillend is.

Windows 8.1 installatie

Wanneer de upgrade naar Windows 10 mislukt is, is het soms noodzakelijk deze te herstellen. Als eerste is het verstandig Windows op te starten in de veilige modus, in Windows 8.1 is het niet meer mogelijk Veilige modus met F8 op te starten, dit kan wel maar dan moet u Shift + F8 indrukken voordat Windows 8.1 wordt opgestart. Wanneer de veilige modus geladen is kunt u hier controleren welke onderdelen problemen veroorzaken.

Windows 7 installatie

Wanneer de upgrade naar Windows 10 mislukt is waardoor Windows 7 niet meer werkt is het noodzakelijk deze te herstellen, als eerste moet u Windows proberen op te starten in de Veilige modus. De Veilige Modus start u op door de F8 in te drukken vlak voordat Windows 7 gaat (proberen) op te starten, selecteer hier vervolgens Veilige modus.

LET OP! in deze modes kunt u de muis niet gebruiken, u moet de pijltjes toetsen en Enter gebruiken om de gewenste optie te selecteren.

AfbeeldingWindows7GevanceerdeOpstartOptie01

Wanneer de Veilige modus niet werkt, doet u precies hetzelfde maar dan selecteer u de optie Uw computer herstellen (is meestal al voorgeselecteerd).

 

F8 werkt niet!

Wanneer u het herstel menu zoals hierboven niet zichtbaar krijgt is Windows 7 waarschijnlijker ernstiger beschadigt. Gebruik dan de Windows 7 installatie of herstel medium voor het herstellen van Windows 7.

TIP: Deze problemen kunnen mogelijk veroorzaakt worden doordat de bootsector beschadigt is, dit probleem wordt ook opgelost via de herstelmode.

 

Manier om toch te kunnen upgraden

Wanneer de upgrade van Windows 10 om van voor reden dan ook niet lukt via de reguliere methode (via Instellingen) kunt u gebruik maken van deze tool van Microsoft. Met de tool is de upgrade meestal wordt succesvol uit te voeren.

Nog vragen/problemen?

Nog steeds problemen, geen probleem! Via het contact formulier onderaan deze pagina kunt u een vraag stellen, dan hoop ik de problemen samen met u zo snel mogelijk op te lossen.

 

 

7 gedachten over “Windows 10 upgrade loopt vast

 1. Een aantal zaken om te overwegen vóór u gaat upgraden:
  Verwijder de 3e partij virus/malware scanner(s)
  Verwijder de niet terzake doende, bij de Nvidia videokaart/chip geleverde of updated, software, zodat alleen de Nvidia video driver en mogelijke Nvidia hdmi audio driver in het geïnstalleerde programma overzicht blijven staan.
  Grote kans dat de update/grade nu wel lukt, al of niet met de onder “Manier om toch te kunnen upgraden” genoemde downloadbare tool: Windows10Upgrade9252.exe

 2. W10 versie 1511 draait bij mij prima. Maar de pc (en ik) willen upgraden naar de anniv. versie 1607 of hoger. Dat lukt niet. M.b.v. de upgrade assistent loopt de upgr altijd vast bij het scheve blauwe schermpje en daaronder de cirkel met balletjes. Dat blijft maar draaien. Twee keer hard uitzetten levert op ‘oude versie herstellen’. Waarom kan ik niet upgraden? Waar(om) blijft hij hangen?
  Hardware: ASUS laptop X7BS, motherb. N73SV met een i7-2630QM proc. 6Gb RAM DDR3
  Software W10 Home (10586).
  Alles is schoon met CCleaner en Glarysoft Pro.

  Hoe kan ik de upgrade voltooien?

  Groet,
  René

  • Vreemd. Controleer of u gebruik maakt van een virusscanner van een derde partij zoals McAfee, Kaspersky, Avast etc. Schakel die uit voordat u gaat upgraden.

  • Zoals u kunt lezen in dit artikel kan dat door veel dingen worden veroorzaakt, van driver tot hardwarecompatibiliteit problemen. Zonder extra informatie is het zeer lastig om een probleem vast te stellen…

Een reactie plaatsen