Windows 10 loopt steeds vast of werkt zeer traag

Heeft u geupgrade naar Windows 10 en loopt Windows 10 soms spontaan vast tijdens het werken of duurt het verplaatsen van een venster eeuwen. Dit is natuurlijk zeer vervelend! Op deze pagina geef ik uitleg over de mogelijke oorzaken en hoe u de problemen kunt oplossen.

 

Windows 10 stopt spontaan op willekeurige momenten

Er zijn heel erg veel mogelijke oorzaken waardoor Windows 10 spontaan stopt met werken. Als het bij uw vorige Windows versie wel allemaal goed werkte en u zins de upgrade van Windows 10 last heeft van crashes of ‘freezes’ is het verstandig het volgende te controleren:

Een programma zorgt voor alle problemen

Controleer ook of ALLE programma’s op uw computer compatibel zijn met Windows 10. Dit kunt u meestal controleren op de website van de fabrikant.

 

 

Is uw computerhardware wel compatibele met Windows 10?

Een belangrijk onderdeel is de computer zelf uiteraard. Wanneer de computer te lage specificaties heeft, en dus gewoon te traag is, is het logisch dat Windows 10 niet goed werkt. Ook kunnen specifieke componenten problemen geven, zoals de videokaart.

Controleer de hardwarevereisten

Microsoft heeft in Windows 10 een heleboel technische verbeteringen doorgevoerd waardoor er nu veel minder RAM noodzakelijk is. Uiteraard is er een uiterst minimum wat nodig is om fatsoenlijk te kunnen werken; als uw een 32-bits Windows 10 hebt is er minimaal 1 GB RAM vereist. Als uw de 64-bits versie van Windows 10 hebt, is er minimaal 2 GB RAM vereist. Kijk hier voor meer informatie over de minimale hardware vereisten voor het installeren van Windows 10.

Controleer ook de processor en de videokaart

Wat is de klokfrequentie van de processor en de videokaart? Hoeveel geheugen heeft de videokaart? Dit zijn factoren waar uw kritisch naar zult moeten kijken. Want wanneer uw processor bijvoorbeeld een klokfrequentie van 1 GHz heeft duurt het (wat ook wel logisch is) langer voordat de processor klaar is met het uitvoeren van een opdracht. Ook is het verstandig te controleren wat voor soort processor er in uw computer zit, zit er een Singel (één), dual (twee) of quad (vier) core processor in?

Omdat een quad core vier kernen heeft kan de processor (in principe) vier taken tegelijk uitvoeren.

Aantal processor core’s controleren

Ga naar Configuratiescherm, Apparaatbeheer en open dan het kopje Processors. Het aantal keer dat de processor er staat is de hoeveelheid processor kernen. Wanneer uw processor de ‘hyper-threading’ functie heeft, verdubbelt dit aantal. Dus wanneer uw een quad core processor heeft met de hyper-treading functie, staan er 8 cores waarvan er vier virtueel  zijn.

TIP: bij een quad core of dualcore processor gebruikt men vaak ook de term ‘multikernprocessor’.

AfbeeldingWindows10ApparaatbeheerProcessor

U kunt de aantal core’s ook controleren via Windows Taakbeheer. Ga naar Taakbeheer, indien nodig Meer details, Prestaties, Processor. Vervolgens rechts op de grafiek, Grafiek wijzigen in, en  Logische processors selecteren.

AfbeeldingProcessorTaakbeheer

 

 

Andere mogelijke oorzaken van het traag reageren en/of soms zelfs crashen van Windows 10:

Wordt de processor/videokaart (of anderen componenten) te warm?

Als belangrijke systeem componenten zoals de processor of videokaart te warm worden, gaan ze trager functioneren omdat de componenten noodgedwongen moeten terug klokken om oververhitting te voorkomen! (terug klokken betekenis: verlagen van de klok frequentie). Hierdoor wordt Windows 10 trager omdat het component minder snelheid kan leveren en dus minder goed presteert

Dus: Controleer eerst via de tool Speccy of de computer inderdaad te warm wordt; temperaturen boven de 70 ℃ zijn niet wenselijk (dit geldt overigens niet voor laptops, deze mogen hogere temperaturen halen) bij uw computer (of laptop). Wanneer dit het geval is controleert u of er veel stof op ventilatoren en koelribben aanwezig is. Verwijder dit vervolgens voorzichtig met een kwast (of perslucht).

TIP: als u dit allemaal te ingewikkeld vindt is het niet verstandig om dit toch te gaan proberen. U kunt de computer beschadigen wanneer u iets verkeert doet.

 

 

Problemen met traag reageren van Windows 10 oplossen

Zoals hierboven ook beschreven is; het is verstandig te controleren of uw computer en de bijbehorende hardwarecomponenten niet te warm worden of zelfs oververhit raken. Hieronder staan nog een aantal oplossing die u zou kunnen toepassen voor het oplossen van de problemen.

Uitschakelen van grafische effecten in Windows 10

Standaard zijn (vrijwel) alle grafische effecten in Windows 10 ingeschakeld, dit komt het werkcomfort ten goeden. De grafische effecten kunnen soms veel van de processor en videokaart vragen. Daarom is het verstandig deze grafische effecten uit te schakelen en te controleren of Windows 10 dan beter werkt. U schakelt de grafische effecten uit via het Configuratiescherm, Systeem, Geavanceerde systeeminstellingen, Geavanceerd, tab prestaties, Instellingen, Visuele effecten. Vervolgens klikt u op Beste prestatie, deze wijziging slaat u op door op OK te klikken. Zoals u waarschijnlijk al meteen merkt zijn nu alle grafische effecten uitgeschakeld. Hopelijk werkt uw computer nu sneller en kunt u er weer normaal gebruik van maken.

GrafischeEffectenInUitschakelenMetAnimatie

 

Nog steeds een heleboel ellende?

Op deze pagina staan de meest voorkomende problemen, wanneer de problemen met Windows 10 nog steeds niet opgelost zijn, kunt u mij uw vraag stellen via het onderstaande contactformulier. Dan help ik u graag verder!